vas. ápr 21st, 2024
Inteligens otthonInteligens otthon

Árnyékoló motorok és vezérlések

Miért jó az inteligens otthon?

Elérhető áron, kényelmi megoldás, hasznos biztonsági eszközökkel a mai kor technikai elvárásainak megfelelően. Ma már teljesen hétköznapi elfogadott megoldás, ha árnyékolónkat motorral kérjük. Az ineligens otthon pár évvel elzelőtt luxusnak számított, ma már nem jelent túl nagy kiadást, ha gombnyomással, vagy esetleg telefonunk segitségével szeretnénk beárnyékolni szobánkat, vagy a teraszunkat. Mindezt úgy, hogy a különböző érzékelők segitségével akár automatizálni is tudjuk szerkezeteinket.

Milyen árnyékolót lehet motorizálni?

Szinte mindegyiket! Illetve mondhatnánk úgy is, mivel az árnyékoló motorok un. csőmotorok, emiatt ami egy csőre tekeredik fel, azt lehet motorizálni. De nem teljesen igaz, mert a szalagfüggönyt és a reluxát is lehet elektronikusan vezérelni. A leggyakrabban előforduló elektromos árnyékoló típsok:

  • REDŐNYÖK, azon belül is az alumínium redőnyök (műanyag redőnyt nem lehet motorizálni), függetlenül attól, hogy külső, vagy belső tokos redőnyről beszélünk.
  • NAPELLENZŐK, azon belül a könyökkaros napellenzők és egyéb kültéri árnyékolók, mint például a függőleges napellenzők, vagy külső roletták.
  • ZSALÚZIÁK, tulajdonképpen nagyon ritkán kérnek zsalúziát kézi működtetéssel, ez az a termék, ami mindenképpen motorral működik tökéletesen.
  • BELSŐ ÁRNYÉKOLÓK: ritkábban fordul elő a motoros változat de megoldható úgyanaolyan módon, mint a külső árnyékolóknál. Általában a nehezen elérhető kezelőknél használjuk, pl. lépcsőházban egy magasan lévő ablaknál, vagy tetőtéri ablaknál.

Inteligens okos otthon!

Az utóbbi évek vívmánya, hogy a motorral vezérelt árnyékolókat okos telefonunk kijelzőjéről is lehet egy aplikáció segítségével működtetni. Ehhez legtöbbször szükség van egy központi egységre, ami kapcsolódik a lakás WIFi hálózatához. IGEN, így akár távolról is, a világ bármely pontjáról, ahol van internet, az otthoni árnyékolónkat tudjuk kezelni.

Mire jó ez?

Az egyik elcsépelt magyarázat az, hogy ha nyaralunk és mozgatjuk a távolból például a redőnyöket, akkor a betörő azt hiszi, hogy nem vagyunk otthon. Ez igaz! De a mai betörő már megnézi a facebookon, hogy otthon vagyunk-e, vagy éppen posztolgatjuk hogy mit vacsorázunk a horvát tengerparton. Amire viszont jó!!!

Vacsorázunk a horvát tengerparton és a telefonunk jelez, hogy egy nagy vihar közeledik a lakóhelyünk fölé! Ha leengedjük a redőnyöket megvédhetjük a nyílászárókat – és az ablaküveget az esetleges viharkároktól.

Vagy: szeretjük a virágokat! De a növényeinknek nem csak fényre van szükségük, hanem a délutáni erős napfénytől is meg kell őket óvni a nyári hónapokban. Ha csak az időzítőt használnánk, amit szintén az inteligens telefonos aplikációval lehet beállítani, akkor felhős időben is árnyékolna a szerkezet. Így viszont távolról tudjuk kezelni az árnyékolókat és még a facebookot nem használó betörő is azt hiszi, hogy otthon vagyunk…

Fontos kiegészítők:

A motorokhoz, elsősorban a kültéri árnyékolóknál szél-fény érzékelőket lehet csatlakoztatni. Automatizálják az árnyékolók működését, illetve rossz időben is megvédik attól, hogy pl. a szél megtépázza a napellenzőnket.

Nagyon ajánlott ezeknek az érzékelőknek is a beépítése!