Redőny PDF Nyomtatás E-mail
Írta: rollomaister   

Az egyik legjobb megoldás a lakásaink ablakainak a nap, a hő és a zaj állttal okozott zavaró tényezők kiküszöbölésére-csökkentésére a redőnyök. Ez lehet műanyag és alumínium betétes redőny is.

 

hő-fény-hang-betörés elleni védelemhő-fény-hang-betörés elleni védelemhő-fény-hang-betörés elleni védelemhő-fény-hang-betörés elleni védelem

Alapesetben kétféle módon lehet ablakra redőnyt szerelni:

belső tokos redőnyA belső tokos redőnyszekrénybe a régebbi fa ablakoknál un. maxi redőnyt (50 mm a magassága) építettek be, ma már azonban a műanyag ablakoknál és tokoknál un. mini redőnyt (37 mm a magassága) alkalmazunk. Lehetőség van ezeknek a maxi redőnyöknek a cseréjére, felújítására. Ebben az esetben a redőnyszekrény megmarad, csak a betétet, azaz redőnylécet, valamint szükség esetén a tengelyt, lefutókat, automatát cseréljük.

Azonban nem feltétlenül szükséges maxi redőnylécet beépíteni, a csere lehet az un mini betét is, melynek mérete és súlya kisebb és esztétikai megjelenése is talán szebb. Azonban ajánlott mindenképpen a lefutó valamint tengely cseréje, mivel a maxi redőny ezen tartozékai nem kompatibilisek a mini betéttel.

Maxi redőny új tengelye lehet műanyag és fém is. A lefutók maxinál mindenképen lemez-vas lefutók, fehér ill. barna színre festve. A mini betétcserénél tengely szintén műanyag vagy fém, míg a lefutó lehet alumínium vagy műanyag, azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy a mini redőnyök lefutói minden esetben gumi, vagy kefés betéttel vannak ellátva, ami zajcsökkentés és szigetelés szempontjából igen fontos.

oldal eleje

 

külső tokos redőnyA külső tokos redőnyszekrény az ablak külső síkjára kerül fel. A tok lehet un. lindab tok (rozsdamentes lemez), illetve alumínium. Az alapszínek a fehér és a barna, de akár bármelyik RAL színben is legyártható. A lefutó lehet műanyag vagy alu, fehér és barna az alapszín, de az alut szintén lehet színterezni és természetesen gumis, vagy kefés betéttel vannak ellátva a lefutók.

A betét mérete minden esetben mini. Szintén műanyag és alumínium.

Leegyszerűsítve három típusú külső tokos redőnyt alkalmazunk:

  • Lindab tok, a betét, tengely és a lefutó műanyag (jótállás 2 év)
  • Lindab tok, a betét alumínium, a tengely fém, a lefutó műanyag (jótállás 3 év)
  • Teljes alu redőny: tok-lefutó betét tengely alumínium (jótállás 5 év)

Szinte minden típusú redőnyhöz megoldható a motoros működtetés, kapcsolóval vagy távirányítóval, és fényérzékelővel vagy időkapcsolóval.

Ugyanígy megoldható a szúnyoghálós redőnyök használata is, amiről itt olvashat többet.

A következő színekben tudjuk legyártani redőnyeinket:

alumínium színminta

műanyag színminta

Képgaléria

oldal eleje

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 11. csütörtök, 07:36